LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Ekonomi . BSH: Familjet shqiptare kanë rritur borxh në tregun e zi

BSH: Familjet shqiptare kanë rritur borxh në tregun e zi

Familjet shqiptare rrisin huamarrjen në tregun e zi. Në një anketim në mbi 1200 familje, Banka e Shqipërisë ka gjetur se 29% marrin borxh. Në totalin e borxhlinjve 62% të rasteve u janë drejtuar burimeve joformale në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2016. Kjo tendencë u thellua në krahasim me periudhat paraardhëse argumentoi Banka.

Vrojtimi nxori se rreth 29% e familjeve deklarojnë së kanë hua për të paguar dhe kjo peshë ka rënë pak krahasuar me pjesën e parë të vitit dhe krahasuar me një vit më parë.

Në 95% të rasteve, huamarrja është në lekë dhe kjo peshë ka ardhur duke u rritur. Në 38% të rasteve të huamarrjes, familjet i janë drejtuar burimeve formale (banka dhe institucione jobankare) dhe në 62% të rasteve i janë drejtuar burimeve joformale, kryesisht në cash.

Krahasuar me 6-mujorin e parë të vitit 2016, kjo shpërndarje është zhvendosur në favor të huamarrjes joformale kundrejt asaj formale, si rezultat i rritjes së rasteve të huamarrjes nga persona fizikë. Tre qëllimet kryesore të huamarrjes mbeten për konsum (42% e rasteve të huamarrjes), blerje/riparim prone (29% e rasteve) dhe zhvillim biznesi (12% e rasteve).

Gjatë periudhës së vrojtuar, shpërndarja e rasteve të huamarrjes sipas qëllimit të kredisë, është zhvendosur në favor të huamarrjes për konsum. Totali i tepricës së raportuar të huasë rezulton në rënie krahasuar me vrojtimin e kaluar dhe krahasuar me një vit më parë.

Rreth 80% e tepricës është siguruar nga burime formale dhe 20% nga burime joformale, duke u zhvendosur disi drejt huasë joformale. Në përbërjen sipas monedhës, 97% e tepricës deklarohet në lekë dhe vetëm 3% në euro shkruan Monitor.

Sipas qëllimit të përdorimit, rreth 57% e tepricës së huasë deklarohet për “blerjen/riparimin e një prone”, 24% për “zhvillimin e një biznesi” dhe vetëm 10% për qëllime “konsumi”. Familjet huamarrëse vlerësojnë rënie të këstit të kredisë gjatë periudhës referuese, duke reflektuar uljen e normës së ponderuar të kredisë për individët.

Në lidhje me aftësinë paguese, vlerësohet përmirësim i aftësisë paguese në terma vjetorë dhe gjashtëmujorë, ndërsa pritshmëritë për pjesën e mbetur të vitit janë optimiste. Kërkesa për kredi mbetet e dobët, por gjithsesi në tendencë rritëse gjatë gjithë vitit. Mundësia për të marrë hua është rritur lehtë në pjesën e dytë të vitit, duke iu afruar nivelit të mesatares afatgjatë.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
“Lua-jan” o im vëlla ma jep dhe luaneshën në çadër hua që ta…

Close