LAJMI I FUNDIT
Home . Kuriozitete . Shendeti . Harvardi: Ja 22 kancerët e trashëguar, çdokush nga ne 33% i rrezikuar

Harvardi: Ja 22 kancerët e trashëguar, çdokush nga ne 33% i rrezikuar

Janë të paktën 22 lloje të ndryshme kanceri që shkaktohen nga gjenetika dhe që trashëgohen nga familja, sikurse ka arritur të zbulojë një studim i ri.

Shkencëtarët e Harvardit, në bashkëpunim me kolegët në Danimarkë dhe Finlandë, kanë zbuluar ato forma të sëmundjes me ‘rrezikun më të lartë familjan me ekses’.

Ato përfshijnë prostatën, gjinjtë, zorrën e trashë, muskëritë dhe shtyllën kurrizore, sikurse ka arritur të zbulojë studimi.

Për më tepër, shkencëtarët kanë zbuluar se një person ka 33 përqind rrezik që t’i zhvillohet ndonjë formë kanceri në rast se një prej familjarëve të tyre diagnostikohen me sëmundjen, thanë shkencëtarët.

Ja lista dhe rrezikshmëria e tyre:

KANCERI                            Rreziku familjar në përqindje (%)

Kanceri i përgjithshëm                        37.1

Prostata                                                  22.0

Gjirit                                                       19.9

Mushkërive, trake dhe bronke            13.4

Kanceri në Shtyllën kurrizore              7.9

Melanoma                                                6.1

Testis                                                        6.0

Rektumit dhe anusit                             5.8

Fshikëz                                                    5.5

Kokë dhe qafë                                        5.1

Nonmelanoma, kanceri i lëkurës       4.6

Stomaku                                                   4.4

Leukimi (të tjera- jo-akute)                 4.1

Pankreasi                                                 3.7

Corpus uteri                                            3.6

Vezore                                                      2.9

Laring                                                      2.7

Uteri mitrës                                           2.6

Mëlçia                                                    2.1

Veshkave                                              1.8

Truri, sistemi nervor qendror            1,8

Limfoma Jo-Hodgkin                              0,9

Fshikëza, tëmthi, kanali extrahepatic 0.3

Loading...
More in Shendeti
Gjithçka doni të dini mbi hashashin e keni këtu, për më pak ekspertët është fjala
Close