Home . Aktualitet . Koloneli Pasha: Greqia me hartë të re në tavolinën e bisedimeve për zgjidhje të barabartë

Koloneli Pasha: Greqia me hartë të re në tavolinën e bisedimeve për zgjidhje të barabartë

Kolonel Myslim Pashaj, një nga oponentët kryesorë të marrëveshjes së rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese për kufirin detar mes Shqipërisë dhe Greqisë, kërkon që të ketë një pakt të ri mes dy vendeve, për të shmangur Arbitrazhin ndërkombëtar.

Në një intervistë për “Panorama”, Pashaj jep gjykimin e tij në lidhje me mënyrën sesi duhet arritur marrëveshja e re përmes parimit të “zgjidhjes së barabartë”, i cili, ndryshe nga pakti i parë, nuk do ta dëmtojë Shqipërinë.

Z. Pashaj, nga informacionet që ju keni, çfarë zhvillimesh të reja ka prodhuar takimi i zhvilluar në ishullin e Kretës mes dy ministrave të Jashtëm të Shqipërisë dhe Greqisë?

Sipas informacioneve që unë kam nga ky takim, pala greke ka çuar në tavolinë një hartë të re. Harta i është dorëzuar ekipit tonë që ka qenë pjesë e këtyre bisedimeve. Gjithashtu ka informacione se ka pasur edhe disa përafrime apo informacione të tjera se gjatë takimit, pala greke të jetë shprehur se hapësira ujore që kemi marrë ne në krahasim me hapësirën detare që ka marrë Shqipëria është më e madhe. Kështu që ne do të pranojmë të ridiskutojmë për marrëveshjen.

Por unë këtë qëndrim të ri të Greqisë nuk e besoj. Kam dëgjuar dy intervista të ministrit Bushati në Kretë dhe Athinë, ku ai ka thënë se në tryezë janë shtruar të gjitha pikat për diskutim, dhe këto diskutime do të vazhdojnë në Shqipëri.

Pra, nuk ka thënë konfirmime të kësaj natyre, që pala greke të ketë pranuar të rinegociojë për marrëveshjen e detit. Unë gjithashtu jam informuar edhe nga miq të tjerë në lidhje me këto diskutime, të cilët e kanë cilësuar si fitore të madhe faktin që pala greke të pranojë rinegocim për marrëveshjen e detit, por në gjykimin tim, duhet pritur derisa palët të dalin me një deklaratë zyrtare të përbashkët.

Por unë, të jem i sinqertë, nuk e besoj një gjë të tillë, pasi është e vështirë që një shtet si Greqia të pranojë të tërhiqet nga një marrëveshje, e cila e favorizon, pavarësisht që Gjykata Kushtetuese e ka rrëzuar.

Fajtore për këtë marrëveshje është pala shqiptare. Nuk po themi se marrëveshja që është hartuar ka qenë kundër Shqipërisë, por në negociata dhe në marrëveshje shqiptarët janë treguar joprofesionalë dhe kanë shkaktuar një dëm shumë të madh, që i ka shkaktuar shumë vendit, pasi ka prishur marrëdhëniet me shtetin grek.

Cila do të ishte një zgjidhje e mirë, sipas jush, që do të kënaqte të dyja palët sa i takon marrëveshjes për detin mes Shqipërisë dhe Greqisë?

Zgjidhja më e mirë do të ishte të mos shkohet në Arbitrazhin ndërkombëtar. Nuk duhet të largohemi nga marrëdhëniet dypalëshe. Konventa e detit në përgjithësi i ka trajtuar standardet dhe ua ka lënë në dorë shteteve fqinje të vendosin. Në kushtet në të cilat Gjykata Kushtetuese e ka hedhur poshtë këtë marrëveshje, unë them që të dyja palët tona duhet të ulen edhe të fillojnë bisedimet e t’i trajtojnë marrëdhëniet me besueshmëri me njëri-tjetrin.

Nuk duhet të ulen në tryezë për t’ia hedhur njëri-tjetrit, por për t’u mbështetur në marrëdhëniet dypalëshe. Greqia në këtë rast, arkipelagu i Korfuzit me Shqipërinë. Pra, duhet filluar nga e para. Fillimisht duhet të gjenden parimet kryesore. Nëse deri tani është punuar me atë që ne e quajmë baraslargësia, e cila ka vend në këtë humbje të madhe të Shqipërisë, ne duhet të nisemi nga një parim tjetër, që është ai i “zgjidhjes së barabartë”.

Çfarë do të thotë që rrethanat e Shqipërisë me rrethanat e Korfuzit janë krejtësisht të ndryshme. Pasi në njërin krah ne kemi shkëmbinj detarë dhe ishuj detarë të pabanuar dhe të banuar, ndërkohë që në anën tjetër ke vijën e plotë të Shqipërisë. Pra, jemi të pabarabartë në rrethanat gjeografike. Pra, në tavolinë diskutimi duhet të lidhet me rrethanat gjeografike që kanë dy shtetet. Unë them që medoemos të ketë një njohje të mirë të konventës së shtetit dhe të ketë një besueshmëri dypalëshe.

Nuk duhet të nisemi nga ekstremizmi, marrëveshja nuk duhet të përfshihet me politikën. Duhet të mbështetemi në konventën e detit dhe rrethanat në të cilat ndodhen dy vendet dhe jam i sigurt që do të prodhohet një marrëveshje, e cila do t’i lërë të kënaqura të dyja vendet.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
Deti që “mbyti” Bashën dhe lehësit me pagesë!

Close