LAJMI I FUNDIT
Home . Politike . Komunisti më i vjetër këtu është Sali Berisha

Komunisti më i vjetër këtu është Sali Berisha

Nga Taulant Balla

Më vjen mirë të them në fillim të këtij sesioni të ri parlamentar se:

25 Qershori ishte një ngjarje që ndryshoi jo vetëm fatin e pushtetit,  por edhe të opozitës.

Ne, shumica, dhe opozita, këtë rradhë, kemi një fat të përbashkët.

Për shkak të vendimit të sovranit, ne nuk e kemi betejën me njëri tjetrin, por me veten.

E kemi ne me veten se shqiptarët na “kanë dënuar” të qeverisim në këtë mandat me duar të lira, ose të dështojmë.  E keni dhe ju me veten, pasi shqiptarët u kanë dënuar ose të ndryshoni ose dështoni.

Edhe pse duket i tepëruar dhe shpesh pa përmbatje, debati brenda opozitës, është produkt i 25 Qershorit,  dhe duhet t’ia dini për nder shqiptarëve.

Duhet t’ia dini për nder, pasi nuk besuat për katër vjetë ata që ishin me shpirt e zemër me ju dhe që u thoshin ndryshoni,  por besuat në instiktin e pushtetit, se duke rezistuar në emër të pushtetit të vjetër, mund të vinte sërisht dita juaj. Besuat atë që nuk besojnë shqiptarët dhe kjo ka një çmim.

Për fat të keq opozita ende nuk ka mbaruar betejen me vete, që të nisë betejën për Shqipërinë.  Nëse ndryshoni mendje, e vendosni ti shërbeni Shqipërisë.  Ne këtu jemi. Sa më shpejt aq më mirë për ju.

Kryeministri në emër të shumicës qeverisëse,  ju shprehu të gjithëve ju opozitarë tanë historikë por edhe opozitarëve rishtarë të LSi, gatishmërinë tonë, që të ulemi në një tryezë të hapur për gjërat e mëdha.

Në mungesë te një përgjigjeje për këtë ftesë,  duhet te kuptoni se ju gënjen mendja se mund të bëheni heronj të shqiptarëve me gjuhën që përdori sot Lulzim Basha.  Jo! Shqiptarët duan njerëz që bëjnë beteja për Shqipërinë. Kuptoje. Në Shqipëri nuk fiton kush i frun zjarrit të konfliktit. Zoti Basha, po fjalose edhe herë të tjera si në këtë seancë, ishe më mirë kur nuk ishe.

Mos tu gënjejë mendja se shpikni histori me blerje votash dhe manipulime dhe u besojnë shqiptarët.

Jo shqiptarët e dinë vetë për kë kanë votuar!

Mos tu gënjejë mendja se zëvendësuat një gardë politikanësh rivalë, me një grup të zgjedhurish rishtazi, dhe mendoni se tani ju besojnë shqiptarët.

Jo ata duan të shikojnë ata që besojnë në krye të tyre. Dhe lereni këtë debatin për votat e Gramoz Ruçit se nuk është as në nderin tuaj, as të Kuvendit.

Gramoz Ruçi ka në këtë Kuvend vota më shumë se çka pasur ndonjë kryetar kuvendi më parë, dhe për hirë të së vërtetës nuk i ka për shkak se është socialist, por se është Gramoz Ruçi.

Nëse do ishte ndonjë socialist tjetër,  do kishte më pak.  Dhe lereni këtë debatin për votat e Gramoz Ruçit se nuk është as në nderin tuaj, as të Kuvendit.

Gramoz Ruçi ka në këtë Kuvend vota më shumë se çka pasur ndonjë kryetar kuvendi më pare.

Për hirë të së vërtetës nuk i ka për shkak se është socialist, por se është Gramoz Ruçi.  Nëse do ishte ndonjë socialist tjetër,  do kishte më pak.

Sa për antikomunizmin tuaj dhe merakun për të po u them diçka. Ky Kuvend nuk bëhet më pak antikomunist se është Gramozi në krye. Gramozi ka qenë një ish komunst i viteve tetëdhjet, kurse ne këtu kemi dhe ish komunist të viteve 60 si Berisha.

Pra nuk e ka ky rekordin e komunistit më të vjetër në Kuvend e ka Saliu.

Ky Kuvend mund të jetë më pak antikomunst se të tjerët, por jo për faj të socialistëve. Ne këta kemi qenë këtu dhe mandatin e shkuar.

Të vetmit antikomunistë që ishin këtu, nuk i zbuam ne, i zboi Luli natyrisht dhe Saliu.

Që të jem i drejtë me ju, edhe ata nuk i hoqët si antikomunistë, por se si rrezik për karrierën tuaj. Puna juaj, nuk dua tu ndërhyj.

Por mos u ankoni për mungesë antikomunistash në Kuvend, kur hiqni nga Kuvendin Patozin si Student Dhjetori dhe Topallin si familje antikomuniste.

Kur thashë që në fillim se ashtu si opozita edhe ne socialistët e kemi betejën me vete,

kam parasysh betejën që na pret për ti çliruar shqiptarët nga makthi i stërkëmbshave politike për interesa personale, kundër interesit të Shqipërisë.

Me mundësinë që më jep fjala në emër të Grupit, do të doja të nënvizoja cilësitë themelore që do të përbëjnë edhe shtyllat kryesore të sjelljes sonë, si qeveri, si grup parlamentar, edhe si parti socialiste në cdo cep të Shqipërisë.

Më 25 qershor 2017 shqiptarët folën qartë.

“Shqipëria që ata Duam”, është një Shqipëri europiane, me shtet ligjor, ekonomi të zhvilluar, punësim dhe mirëqenie për çdo qytetar shqiptar.

Kjo është beteja jonë, suksesi ose dështimi ynë.

Dua t’i them sot çdo njeriu të zakonshëm dhe çdo familje të zakonshme të këtij vendi, se ne nuk do t atradhëtojmë besimin e tyre.

Ne do të përpiqemi ti japim Shqipërinë një emër të mirë, një pamje të mirë, dhe mbi të gjitha një vend më të sigurt.

Nuk e kam fjalën vetëm për ndryshimet në infrastukturë, në mbarimin e rrugëve dhe autostradave kryesore dhe rrugëve rurale në fshtara,  apo në  ndryshimin e qyteteve, por dhe në inevstime që nxisin zhvillimin, rrisin punësimin dhe japin shpresë se këtu mund të jetojnë fëmijët dhe nipërit tanë.

Vetëm kështu mund ti mbajmë të rinjtë shqiptarë që janë në dilemën për ta lidhur jetën me këtë vend apo emigracionin.

Imazhi i Shqipërisë nuk është çështje propogande, por çështje zhvillimi.

Thirrja ime për opozitën të mbajë dorën në të sharat për Shqipërinë dhe imazhin e saj.

*Shqipëria ka nevojë për reforma dhe reformat kanë dhimbjen dhe koston e tyre.

Të jeni të sigurt se ne do të qeverisim me kurajë, me ritëm të lartë, me vendosmëri të madhe përballë çdo kundërshtie apo rezistence për ruajtjen e status quo-së ku jemi.

Dhe në këtë pikë ne duam që këtu në Kuvend, ligjet për reformat e rëndësishme, t’i bëjmë së bashku. Se ligjet nuk i duam për vete pëor për Shqipërinë dhe cdo opozitë e juaja në përbmajten e tyre do të vlej.

E vetmja gjë që nuk vlen është bojkoti dhe mospjesmarrja në këto debate. Ato jo vetëm që nuk na përmirësojnë, por dhe mund të na lënë të gabojmë pa pjesmarrjen tuaj. Ju folët këtu për reformën zgjedhore. Po sigurisht. Ne i qëndrojmë domosdoshmërisë për reformë zgjedhore, e cila duhet të ketë në themel votën e shqiptarëve kudo që ata jetojnë.

Të jeni të sigurtë që në këtë mandatit të ri nuk do t’ju mungojë gatishmëria jonë vazhdueshme për dialog me ju.

Hajdeni pra. Të mos humbasim më kohë, por të ulemi dhe ta bëjmë së bashku realitet votimin e emigrantëve në zgjedhjet e ardhshme parlamentare.

Ne duam të adaptojmë një sjellje proaktive ndaj jush, që keni detyrën po aq të rëndësishme, në shërbim të interesave të Shqipërisë.

Më duhet ta ripërsëris, Ju, me cfarë fjalosët edhe në këto seancë të parë, nuk duket se e keni kuptuar votën e 25 qershorit.

Por për ne është detyrim i mandatit dhe i përbërjes së atyre që na votuan në këto zgjedhje që na kërkojnë bashkëpunimin me, jo sipas traditës së vjetër.

Por, ama nuk do të qëndrojmë në vend asnjëherë duke ju pritur ju, kur është koha për të vazhduar përpara me detyrat tona ekzekutive.

Po të kishim pritur ju, Shqipëria nuk do të kish hedhur hapin e madh drejt familjes Europiane, me reformën në drejtësi.

Është në interes të Shqipërisë ndërmarrja e një reforme të thellë problemeve të trashëguara të organizmit shtetëror që pengojnë shtetbërjen dhe rritjen ekonomike.

Ka shumë sektorë në Shqipëri që duhen reformuar në sistem, të tjerëve u duhen ristrukturuar mekanizmat mbikqyrës, dhe cfarë duhet bërë urgjentësisht është rivlerësim total i burimeve njerëzore.

Është në interes të Shqipërisë suksesi në luftën për zhvillimin ekonomik dhe kundër korrupsionit.  E për këto qëllime.

Ne si Kuven, presim që:

Programi“ 1 miliardë për Rindërtim” të vijë më së voni, në fundvjeshtë këtu për miratim.

Më në fund pas 25 vitesh, ne do të kemi një qasje krejt të re buxhetore në infrastrukturën rrugore, rrjetin e ujit, shkollat dhe spitalet.

Ne nuk mund të vazhdojmë më të presim vite e vite për të mbaruar një rrugë, sepse kaq lekë kemi.

Duhet të ndërhyjmë menjëherë, qysh në buxhetin e vitit 2018, në shkollat ku dje mësimi folloi në kushte të papranueshme.

Dëgjova opozitarë të rinj e të vjetër të shprehen kundër shkrirjeve të plota të disa hallkave të kalbura strukture shtetërore.

Miqësisht do t’i kishit mbrojtur më mirë po të mos kishit folur.

Është në interes të shqiptarëve, që drejtoritë e ashtuquajtura të bujqësisë, bordet e famshme të kullimit, ose e famshmja “policia gri”, të shkrihen që nesër në mbledhjen e parë të qeverisë, sepse këto kështu si kanë qenë deri më sot, nuk i duhen njerëzve të thjeshtë.

Ne duhet ta ulim peshën e administratës në jetën e përditshme të qytetarëve dhe të kompanive dhe të bizneseve.

Lufta me tolerancë zero ndaj korrupsionit, sidomos korrupsionit në nivelet e larta  dhe sekuestrimi e konfiskimi i të ardhurave me origjinë kriminale, aseteve kriminale apo pasurisë së pajustifikuar të vënë nga korrupsioni zyrtar përbëjnë një tjetër prioritet për ne.

I japim gjithë mbështetjen e Qeverisë së re për të kthyer në një realitet të konsoliduar atë çfarë arritëm qysh këtë vit – heqjen e vendit tonë nga harta e vendeve kultivuese të kanabisit.

Në kuadër të këtij procesi të hetohet çdo pasuri, të luajtshme dhe të paluajtshme që është krijuar nga të ardhura të pajustifikuara dhe më së shumti të rrjedhura nga trafiku i drogës.

Në zbatim të planit kombëtar të veprimit kundër kultivimit të kanabisit, Qeveria të krijojë një sistem efiçent mbështetjeje për zhvillimin e ekonomisë bujqësore në territoret e prekura nga kjo dukuri.

Të nderuar deputetë.

Për herë të parë Shqipëria po nis një sesion të ri parlamentar me një garë të madhe të shumicës me veten për të hedhur hapin e madh të hapjes së negociatave me Bashkimin Evropain dhe për të shtruar rrugën përfundimtare drejt anëtarsimit në Bashkimin Evropian.

Një Shqipëri evropiane kërkon, jo vetëm një qeveri evropiane, por dhe një opozitë të tillë.

Mos humbisni kohë me debate të kota, mos anatemoni marrëveshjet dhe komproimset, pasi ato e bëjën më evropiane këtë vend.  Anatemoni ndasitë dhe llogjikën e agjentëve dhe armikut të brendshëm e të jashtëm.

Është shansi që na jep 25 Qershori për të kuptuar të gjithë se pavarësisht çfarë i themi njëri tjetrit këtu, pavarësisht se më çfarë më thotë mua Berisha dhe unë atij,  shqiptarët dinë ta bëjnë diferencën dhe e bënë më 25 Qershor.

Merreni seriozisht atë mesazh, që tu marr serizoisht dhe populli.

Faleminderit.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
Krimi nuk është “komunist”!

Close