Home . Opinione . Kur bota drejtohet nga një fëmijë

Kur bota drejtohet nga një fëmijë

Nga David Brooks/

Në kohë të caktuara, Donald Trump u duk si një autoritar, një Nixon i korruptuar, një populist i nxituar ose një korporatist i madh i biznesit.

Por, ndërsa Trump është vendosur në rolin e tij në Shtëpinë së Bardhë, ai ka dhënë një sërë intervistash të gjata, dhe kur studioni transkriptet bëhet e qartë se në thelb ai nuk është asnjë nga këto gjëra.

Në bazë, Trump është një infantalist. Ekzistojnë tri detyra të cilat të rriturit më të pjekur kanë zgjidhur qysh kur kanë mbushur 25 vjeç. Trump nuk ka zotëruar asnjë prej tyre. Pasiguria po shndërrohet në karakteristikën dominuese të presidencës së tij, mungesa e vetëkontrollit motivin i tij kryesor.

Së pari, shumica e të rriturve kanë mësuar të ulen drejt. Por mendërisht, Trump është ende një djalë 7-vjeçar i cili po kërcen në klasë. Përgjigjet e Trump në këto intervista nuk janë shumë të gjata – 200 fjalë në fund të fundit – por ai zakonisht do të fluturojë nëpër katër apo pesë tema para se të përfundojë se sa i padrejtë është shtypi për të.

Paaftësia e tij për ta përqendruar vëmendjen e bën të vështirë që ai të mësojë dhe të kuptojë fakte. Ai është i informuar keq për politikat e tij dhe i shkel pikat e tij gjatë bisedës. Kjo e bën të vështirë kontrollin e gojës së tij. Me një impuls, ai do të premtojë një reformë tatimore kur stafi i tij ka bërë pak nga puna aktuale.

Së dyti, shumica e njerëzve të moshës me të drejtë të pijnë kanë arritur njëfarë kuptimi të saktë të tyre, disa kritere të brendshme për të matur meritat dhe demeritetet e tyre. Por Trump duket se ka nevojë për aprovim të përhershëm jashtë për të stabilizuar ndjenjën e vetes, kështu që ai vazhdimisht është i dëshpëruar për miratim, duke treguar tregime heroike për veten e tij.

“Në një periudhë të shkurtër unë kuptova gjithçka që duhej ta dija për kujdesin shëndetësor”, tha ai për Time. “Shumë njerëz kanë thënë se, disa njerëz thanë se ishte fjalimi më i mirë i bërë ndonjëherë në atë dhomë”, tha ai për The Associated Press, duke iu referuar fjalimit të përbashkët të sesionit.

Nga vetë llogaria e Trump, ai di më shumë për teknologjinë e bartjes së avionëve sesa për Marinën. Sipas intervistës së tij me The Economist, ai shpiku frazën “mbushje e pompës” (edhe pse ishte e famshme nga viti 1933). Trump jo vetëm që përpiqet të mashtrojë të tjerët. Gënjeshtrat e tij janë përpjekje për të ndërtuar një botë në të cilën ai mund të ndihet mirë për një çast dhe të mashtrojë veten e tij.

Ai është kështu mbajtësi i rekordit të efektit Dunning-Kruger, fenomen në të cilin personi i paaftë është tepër i paaftë për të kuptuar paaftësinë e tij. Trump mendonte se do të lavdërohej për shkarkimin e James Comey. Ai mendonte se mbulimi i tij i shtypit do të rritet jashtëzakonisht pozitivisht pasi të ketë fituar nominimin. Ai është përherë i befasuar, sepse realiteti nuk i nënshtrohet fantazive të tij.

Së treti, nga mosha madhore, shumica e njerëzve mund të kuptojnë se si po mendojnë të tjerët. Për shembull, ata mësojnë artet delikate, siç është modestia e rreme, kështu që ata nuk do të perceptohen si të padurueshëm.

Por Trump duket se nuk ka zhvilluar ende një teori të mendjes. Njerëz të tjerë janë kuti të zeza që sigurojnë ose afirmim apo mosmiratim. Si rezultat, ai është në mënyrë të çuditshme transparent. Ai dëshiron që njerëzit ta duan atë, kështu që vazhdimisht u tregon intervistuesve se ai është shumë i dashur. Në tregimin e Trump, çdo takim ishte planifikuar për 15 minuta, por mysafirët e tij qëndruan dy orë sepse ata e pëlquen atë aq shumë.

Kjo na sjell në raportimet që Trump tradhtoi një burim të inteligjencës dhe zbuluoi sekrete tek vizitorët e tij rusë. Nga të gjitha që dimë deri më tani, Trump nuk e bëri atë, sepse ai është një agjent rus, ose për ndonjë qëllim keqdashës. Ai e bëri këtë sepse ai është i lënguar, sepse i mungojnë të gjitha kontrollet impulsive dhe mbi të gjitha sepse ai është një djalë 7 vjeçar i dëshpëruar për miratimin e atyre që ai admiron.

Historia e rrjedhjeve ruse zbulon një gjë tjetër, rrezikshmërinë e një njeriu të uritur.

Institucionet tona varen nga njerëz që kanë tipare të mjaftueshme të karakterit të gdhendur për të përmbushur detyrat e tyre të caktuara. Por ekzistojnë qartazi më pak tek Trump sa duket. Kur analizojmë deklaratat e presidentit, ne synojmë të supozojmë se ka një proces thelbësor pas fjalëve, se është pjesë e një qëllimi strategjik.

Por deklaratat e Trump nuk vijnë domosdoshmërisht nga diku, çojnë diku ose kanë një realitet të përhershëm përtej dëshirës së tij për t’u pëlqyer në çastin e dhënë.

Ne kemi trashëguar këtë situatë të çoroditur në të cilën fuqitë e mëdha analitike të të gjithë botës po shpenzojnë energji duke u përpjekur për të kuptuar një djalë, mendimet e të cilit shpesh janë vetëm municione zjarri, që bien rastësisht në një kavanoz.

“Ne dëshirojmë shumë ta kuptojmë Trumpin, ta ndjejmë atë,” shkruan në Vox, David Roberts. “Kjo mund të na japë njëfarë ndjenje kontrolli, ose të paktën një aftësi për të parashikuar se çfarë do të bëjë më pas. Por çfarë ndodh nëse nuk ka asgjë për të kuptuar? Po sikur të mos ketë gjë atje? “

Dhe nga ajo zbrazësi vjen një pakujdesi që me mjaft gjasa solli tradhtinë të një burimi të inteligjencës dhe rrezikoi një vend./Lexo.al/

Përkthyer nga The New York Times, nga Lexo.al.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
Europa le të mbushet me Romana, por Shqipëria duhet të pastrohet nga këto putana!

Close