Home . Aktualitet . Lajm i Mirë/ Ekonomia shqiptare po avancon para, sektori i ndërtimeve vazhdon të levizë

Lajm i Mirë/ Ekonomia shqiptare po avancon para, sektori i ndërtimeve vazhdon të levizë

Çmimet e apartamenteve në Tiranë u rritën me 4.6 për qind për vitin 2016. Rritja e indeksit të çmimeve të apartamenteve konfirmohet në raportin tremujor të politikës monetare të Bankës së Shqipërisë, raporton “Panorama”.

Sipas Bankës së Shqipërisë, pasi ndaloi rritjen në tremujorin e tretë të vitit 2016, indeksi i çmimit të banesave u rrit me 4 për qind në tremujorin e katërt. Gjatë vitit 2016, indeksi i çmimeve u rrit me 4.6 për qind në terma mesatarë vjetorë.

Indeksi i qirasë së banesave ka regjistruar gjithashtu rritje me 3.3 për qind në tremujorin e katërt. Në terma mesatarë, gjatë vitit 2016, indeksi i qirasë shënoi rënie me 4.4 për qind.

Sipas analizës së kryer nga Banka e Shqipërisë në Tiranë, raporti i indeksit të çmimit ndaj qirasë së banesave u zhvendos lehtë në një nivel më të lartë gjatë vitit 2016, duke reflektuar ecurinë në kahe të kundërta të çmimeve dhe qirasë së banesave. Shkak i rritjes së çmimeve të apartamenteve, sipas Bankës së Shqipërisë, është forcimi i ekonomisë dhe rritja e të ardhurave të qytetarëve.

Për sa u përket zhvillimeve ekonomike dhe financiare, Banka e Shqipërisë gjykon se ato do të mbeten në një trajektore pozitive.

“Rritja më e shpejtë e ekonomisë dhe kërkesës agregade ka obsorbuar një pjesë të kapaciteteve të lira në ekonomi, duke sjellë rritjen e normës së shfrytëzimit të kapaciteteve prodhuese dhe rritjen e punësimit. Shfrytëzimi më i madh i kapaciteteve prodhuese ka kontribuar në rritjen e presioneve të brendshme inflacioniste dhe të inflacionit bazë. Këto tendenca pritet të vazhdojnë edhe gjatë këtij viti. Inflacioni parashikohet të shënojë vlerën mesatare prej 2.3 për qind në 2017”, thuhet në raportin e politikës monetare.

Për sa i përket kredisë, kushtet e kreditimit janë lehtësuar për qytetarët dhe biznesin e vogël e të mesëm, ndërsa janë shtrënguar për biznesin e madh.

 

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
EKSKLUZIVE/ Demaskohet infermieri me “qime”, Frrok Bardhi “shejtan apo budalla”?!

Close