Home . Aktualitet . Blog (page 299)

Blog

Legjendat greke, të vërteta apo mite?

Kultura dhe legjendat e Greqisë antike, kanë lënë një trashëgimi të pashlyeshme në gjuhën dhe edukimin e sotëm, përfshi edhe politikën, filozofinë, artin dhe shkencën. Referenca klasike të mijëra viteve më parë, vazhdojnë të paraqiten. Por, cila është origjina e ...

Read More »

Artan Fuga: Pushteti, vepër e të pafuqishmit

Bisedë e bërë me Reldar Dedaj Nëse ndokush do të ndalet krejt rastësisht në këtë bisedë, jam shumë i sigurtë se nuk do të ketë mundësinë të dëgjojë asgjë. Kjo, jo se ne po pipëzamë gjatë këtij dialogu, por se ...

Read More »

Rudolf Marku: Komunistët e djeshëm janë fondamentalistët më të rrezikshëm islamik të sotëm

Rudolf Marku, duke folur në një intervistë për “Mapo”, shprehet se komunistët e djeshëm janë fondamentalistët më të rrezikshëm islamistë ditë e sotme. “Leszek Koɫakovski e ka quajtur Komunizmin ‘përfaqësuesja e supremacisë së gënjeshtrës’. Është ideologjia totalitare që i ka ...

Read More »

9 diktatorët socialist më të pasur të të gjitha kohërave

Ekziston një ironi në faktin se diktatorët e vendeve socialiste mbledhin pasuri të mëdha. Këta diktatorë kane qene absolut në kohën e tyre të jetës, dhe disa prej tyre janë ende në fuqi sot e kësaj dite, për të mbledhur nivelet gjigante të pasurisë duke shtypur vendin ...

Read More »

Njerëzit e famshëm që janë martuar me kushërirat

Në disa vende, martesa mes kushërinjve të parë është e ligjshme, në disa të tjera jo. Përgjatë historisë, shumë njerëz të famshëm janë martuar me kushërinjtë tyre, për arsye nga më të ndryshmet. Në kohët e hershme, martesa mes kushërinjve ...

Read More »

Adoleshenti që nisi Luftën e Parë. Shtatë gjëra që nuk i dinit

Atentati shkaktoi një luftë që Principi nuk do ta kishte parashikuar dot kurrë. U vranë miliona njerëz dhe u shembën perandori – dhe gjithashtu, austro-hungarezët e urryer u dëbuan nga Bosnja. 1.Ai quhej Gavrilo, ose Gabriel Mësuesit tanë të historisë ...

Read More »

41 vite nga revolta antikomuniste e Spaçit

Nga Gjergj MARKU -Nga Spaçi, katër ditët e Shqipërisë europiane në maj 1973- Ndërkohë kur Konferenca e Helsinkit, po e linte Shqipërinë në të keqen e vet për shkak të manierës izolacioniste të Enver Hoxhës, dhe kur në shumë vende ...

Read More »

Rëntgen i rënies së një shoqërie

Lexuesi shqiptar ka mundësi që në romanin “Rënia e Kolumbisë” ta shoh një potencë të lartë stilistike e narrative, si dhe një guxim të lakmueshëm intelektual. Shkrimtari i ri serb, Sasha Iliq, përmes këtij romani i bën një rëntgen një ...

Read More »

Zemërimi i SHBA-së dhe Turqisë me gazetarin

Një gazetar i nderuar amerikan i është nënshtruar një vale të kritikave lidhur me raportin e tij, që sugjeron se Turqia kishte dorë në sulmin kimik në Siri, më 21 gusht të vitit të kaluar, i cili i solli Shtetet ...

Read More »

Koha për ta ndaluar Putinin

Kur Vladimir Putini ka aneksuar formalisht Krimenë këtë javë, ai ka vepruar në kundërshtim me parashikimet e shumë autoriteteve, politikanëve dhe të ashtuquajturve ekspertë, shkruan gazeta Washington Post. Atij nuk i kanë lënë përshtypje arsyetimet e tyre të shëndosha dhe ligjëratat ...

Read More »