LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Blog (page 306)

Blog

MERIDIANËT E PËRSOSUR

Nga Norel Zaimi Ndërsa historia jonë vazhdon pas nesh thyhen vërtetësitë-mbarojnë-të tjera më të  qarta  nisin-ngelen të vjetrat si brisqe të ngjethur-. Mes dy të ngjarave jetë qëndroj unë, ti më shumë, dhe të dy na pret, na fton paqartësia-rrugët ...

Read More »

“Masivizimi i part-time, ose kurset kundër analfabetizmit”

Intervistoi: Norel ZAIMI (Intervistë me z.Agron Tufa, pedagog ne Fakultetin Filologjik, dep. i Gjuhës dhe Letërsisë) – Kohët e fundit vihet re një rritje e konsiderueshme studentësh që frekuentojnë shkollimin e lartë me anë të sistemit part-time. A është ky ...

Read More »

3gim

Nga Norel ZAIMI Atë ditë binte një dëborë e lëmekur mbi dheun e shkrifët të dhjetorit. Wolsvagen-i i kuq i tim ungji e shojti ulërimën mu poshtë shtëpisë rreth orës 1 e 58 minuta. Gjyshi duhej të kishte dhënë shpirt ...

Read More »

Dialogu Sequi-Kadare: pas 600 vitesh , Shqipëria drejt Evropës pa vetminë e saj

Shkrimtari i shquar rendit problemet e shoqërisë dhe politikës shqiptare, duke pohuar se integrimi europian i prek të gjitha, jep alarmin për to dhe kërkon zgjidhje të ngutshme. “Sot, pikërisht Evropa është më e domosdoshme se asnjëherë për ne. Ndërkaq, Shqipërisë i ...

Read More »

Kubi i bardhë

Nga vitet ‘20 deri në vitet ’70, galeria ka një histori aq të pavarur sa dhe arti që shfaq brenda. Zoti i ri, hapësira e gjërë dhe homogjene, zgjerohet lehtësisht në të gjitha pjesët e galerisë. Hapësira e re tashme ...

Read More »

Kur e djathta ishte e drejtë dhe e majta e gabuar

Teksa rritej në fshatin Temirlan të Kazakistanit,Dina përballej shpesh me kritika. Nëse merrte një pirun me dorën e majtë, dikush do t’ia lëvizte atë në të djathtën. Në shkollë shkruante po ashtu me dorën e majtë dhe mësueset e saj, të shqetësuara, ...

Read More »

Fotografia e Gjon Milit “Gjigandët në lojë”

Më 11 tetor 1943, kopertina e revistës amerikane LIFE, mbulohet nga fotografia Giants at Play, që tregon legjendarët amerikanë të muzikës xhaz. Autori i fotografise është shqiptari Gjon Mili, i cili një vit më vonë, 1944, do të drejtonte  realizimin ...

Read More »

Konteksti si përmbajtje

Tashmë do flasim për një pikëvështrim shumë të veçantë të një vepre arti, ku përmbajtja mbështetet tek konteksti për të ekzistuar në formën që është. O’Doherty e shpjegon mjaft këndshëm këtë aksh gjë. Për të ndërtuar këtë diskutim, autori niset ...

Read More »

Bordelloja pa mure

Natyra e fotografisë sjell një pasojë themelore lidhur me perceptimin. Sipas Fluser, tek vepra “Për një filozofi të fotografisë”, pamjet janë sipërfaqe kuptimore që shfaqin diçka në hapësirë dhe në kohë, e që duhen të bëhen tek ne të paraqitshme. ...

Read More »

Syri dhe spektatori

O’Doherty përqendrohet në analizimin e dy koncepteve jetësore për perceptimin e një vepre arti, Syrin dhe Spektatorin. Aij përpiqet të shpjegojë si ka ndryshuar statusi i vëzhguesit të një vepre arti.  Forcat që përplasen 400 vite iluzionismi dhe idealismi e ...

Read More »