LAJMI I FUNDIT
Home . Biosfere (page 44)

Biosfere

Përdorimi i antibiotikëve në fermat blegtorale

Rregullatorët amerikanë po u kërkojnë kompnive të heqin nga përdorimi antibiotikët për rritjen e gjësë së gjallë. Kritikët thonë se kjo praktikë nga shtuar rrezistencën ndaj tyre nëpër botë. Fermat e mëdha blegtorale nëpër botë përdorin shpesh doza të vogla ...

Read More »

Qumësht i pastër

Megjithëse ushqimet organike datojnë qysh prej para shumë kohësh, ky koncept është bërë më i njohur dhe popullor në mbarë botën gjatë dy dekadave të fundit. Ekspertë të ndryshëm shëndetësorë rekomandojnë që një grup ushqimesh duhen me patjetër të konsumohen ...

Read More »

Ushqeu mirë, që të parandalosh kancerin

Fillimisht duhet të dimë se kanceri ndodhet në gjendje gjumi tek secili prej nesh, sepse edhe në organizmat tanë prodhohen vazhdimisht qeliza defektoze. Pikërisht kjo bën që të lindin edhe tumoret. Por organizmat tanë ndërkaq janë të pajisur gjithashtu edhe ...

Read More »

Vaji i ullirit

Ulliri, për shkak të produktit të tij kryesor, vajit, ka patur gjithmonë një rëndësi parësore në ushqimin e njeriut. Në pellgun e Mesdheut, edhe sot, ky produkt përfaqëson një nga yndyrnat më të rëndësishme. Kërkimet e kohëve të fundit në ...

Read More »

Me mjaltë janë ushqyer perënditë?

Nga Fatos BYTYÇI (Kosovë) Romakët e vjetër e përdornin mjaltin jo vetëm si ushqim, por edhe si ilaç. Ata e merrnin mjaltin e papërpunuar nga hoja dhe ua ofronin mysafirëve më të rëndësishëm. Këtë e shoqëronin zakonisht me shprehjen: “Ky është ...

Read More »

Vaji i ullirit, ilaçi i Mesdheut

Nga Prof. Dr. Fadil THOMAJ (Pedagog në UBT) Vaji i ullirit nxirret nga përpunimi i frutave të ullirit të pjekur dhe mund të konsumohet ashtu siç del, pasi të jetë shtrydhur tuli dhe pasi vaji të jetë veçuar nga “uji ...

Read More »

Bujqësia urbane: Një mënyrë shumë e mirë për të larguar stresin

Bujqësia urbane është as më shumë e as më pak se rritja e bimëve dhe kafshëve brenda dhe rreth qyteteve, Ajo zhvillohet krahas rritjes së qyteteve ose qendrave urbane. Kjo bujqësi ka për qëllim të ndikojë tek konsumatorët urbanë për ...

Read More »

Bujqësia BIO: treg global!

“Vendet e vogla kanë përqindjen më të lartë të bujqësisë BIO dhe kjo shpjegohet se bujqësia organike është një alternativë për të rritur konkurrueshmërinë në tregun e hapur global” Bujqësia organike është përcaktuar si një sistem i menaxhimit ekologjik të ...

Read More »