Home . Rock Ekonomi (page 28)

Rock Ekonomi

“Tirex Resources Ltd.”, shpresë për hapjen e 1000 vendeve të reja pune

Nga Alfons ÇUPAJ Kompania minerare Kanadeze “Tirex Resources Ltd.” , e cila ushtron aktivitetin e saj në Shqipëri që nga viti 2006, është një ndër kompanitë më serioze dhe më të mëdha të zbulimit të mineraleve  që operojnë në tregun ...

Read More »

Shoferë ditën shuani fenerët

Përgatiti: Rita Strakosha Në vitin 2007, me ligjin nr. 9808, parlamenti vendosi të detyrojë të gjithë automjetet që të përdorin fenerët e ndriçimit edhe ditën. Kjo nismë e ka origjinën në vendet skandinave ku në dimër është errësirë edhe gjatë ...

Read More »

Biçikleta, petalon rritjen e ekonomisë

Eshtë e vështirë të gjesh statistika për biçikletat në Shqipëri. INSTAT-i nuk ka të dhëna për këtë mjet transporti, megjithëse ka të dhëna për gjithë mjetet e motorizuara. Nga të dhënat e OKB-së për tregëtinë ndërkombëtare, gjejmë se Shqipëria ka ...

Read More »

Kriza demografike sllave dhe përfitimi ekonomik i hapësirës shqiptare

Zathur Problemi më i madh sot në Ballkan nuk është ekonomia siç ndodh shpesh të flitet në media. Problemi më i madh pothuajse nuk shfaqet kurrë në media, sidomos në ato shqiptare dhe rrallë në ato të vendeve të tjera ...

Read More »

Taksa e karbonit, mjet për të ç’karbonizuar ekonominë

Shqipëria ka vite që aplikon taksën e karbonit. Kjo taksë, sipas relacioneve ndaj ligjit të taksave kombëtare, paguhet për efekt të ndotjes së ambjentit. Aktualisht taksa e karbonit është 1.5 lek/litër mbi benzinën; 3 lek/liter mbi gazoilin, qymyrin, solarin, mazutin dhe vajgurin. ...

Read More »

Atentat punës… duartrokitje o popull

Papunësia edhe gjatë vitit  2013, ka qenë një ndër problemet kryesore, me të cilat janë ballafaquar qytetarët shqiptarë. Albina Ndrejaj, nga Lezha, 28-vjeçare, është e papunë. Në vitin 2012 ajo  ka përfunduar Fakultetin Ekonomik në UT për Menaxhim Biznes, ndërsa ...

Read More »

Kooperativat Bujqësore: “Së bashku ne mundemi”

Natyra e prodhimit bujqësor ndryshon çdo ditë, ashtu siç ndryshojnë tregjet bujqësore dhe politikat publike. Misioni i kooperativave, struktura dhe praktikat e tyre, i veçon ato nga format e tjera të biznesit, por edhe bën të mundur që me karakterin ...

Read More »

Taksa progresive përtej të majtës dhe të djathtës

 Kushdo që mendon si ish kryeministri i Shqipërisë, se dallimi midis taksës progresive dhe të sheshtë është çështje ideologjike dhe politike, gabohet rëndë. Nëse taksa progresive është taksë markiste, sipas fjalëve të po të njëjtit ish kryeministër, atëherë shtetet evropiano-perëndimore ...

Read More »

Udhëtim në stacionin “X”

Krijimi i kushteve për një tregti  të hapur është prej kohësh një kërkesë e rëndësishme e politikës ekonomike të BE-së. Kushtet e Shqipërisë për levizjen e mallrave, shërbimeve dhe kapitalit janë relativisht të hapura dhe jo diskriminuese. Sidoqoftë, mungesa e ...

Read More »

Një pyetje, z. kryeministër?

Redaksionale Për burimet e mëdha natyrore, për popullsinë e re në moshë dhe të arsimuar, për potencialin e madh të zhvillimit të turizmit detar, malor dhe kulturor, Shqipëria duhet të ishte një ndër vendet më të zhvilluara në Ballkan, por ...

Read More »