LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, dilemat e vjetra të zgjerimit

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, dilemat e vjetra të zgjerimit

Siç tha Robert Musil, “Ashtu do te ndodh”(Seinesgleichen geschieht), gjërat e të njëjtit lloj kthehen. Një lloj “lufte fetare” kthehet për të kapërcyer Evropën, në veçanti për të ndarë dy vendet kryesore. Në samitin e fundit evropian,Emmanuel Macron bllokoi hapjen e negociatave për hyrjen e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në BE.

“Ne kemi nevojë për më shumë integrim dhe më shumë koherencë”, shpjegoi presidenti francez, sipas të cilit, nëse tashmë ekzistojnë probleme të dukshme të funksionimit në 27, “si mund të mendojmë se do të jetë më mirë në 28.29, 30 ose 32?”.

Për Angela Merkel, përkundrazi, “do të ishte në interes të Evropës t’i lidhë edhe këto vende me Unionin”.

Ajo mes Macron dhe Merkel është një dilemë e lashtë dhe e njohur.

Ajo shpërtheu fuqishëm nga rrënojat e Murit të Berlinit dhe nga fundi i Luftës së Ftohtë, kur ish vendet sovjetike pretenduan anëtarësimin e tyre në ndërtimet evropiane.

Ne duhet t’i mirëpresim ata sa më shpejt të jetë e mundur, në emër të kompensimit për një kohë të gjatë, thanë mbështetësit e zgjerimit. Së pari duhet të integrojmë më shumë, madje edhe politikisht, çfarë ekziston, u përgjigjën mbështetësit e thellimit. E para mbizotëronte.

Ndërsa integrimi më i madh nuk shkoi përtej tregut dhe një monedhe e vetme i mungonte ankorimit ekonomik dhe politik.

Pothuajse tre dekada më vonë ne jemi ende varur në atë rrëmujë, por me mësimin e këtyre viteve pas nesh.

Macron insiston në nevojën për të integruar të paktën një pararojë, atë të eurozonës, paraprakisht. Një problem për tu hasur në çdo rast, me ose pa zgjerime në Ballkan.

Pozicioni gjerman është një tjetër: sa më i gjerë të jetë Unioni, aq më pak Berlini shpreson të japë përparimin e integrimit politiko-ekonomik.

Në mes ka dy vende, por jo vetëm ata, të cilët kanë ndërmarrë hapa të jashtëzakonshëm për tu paraqitur në tryezën evropiane.

Njëri prej tyre madje ka ndryshuar emrin, nga Maqedonia në Maqedoninë e Veriut, e detyron Greqia.

Ne mund t’u mohojmë atyre të drejtën të paktën të trajtojnë. Nga Paulo Valentino perkthej K.K Eksluzive

Loading...
More in Aktualitet, Blog, Bota, Kryesore, Opinione
Gjermania paralajmëron Francën

Close