Home . Aktualitet . Parku Qendror i Bulevardit të Ri, Veliaj: Standard i ri i një testamenti urban për qytetin

Parku Qendror i Bulevardit të Ri, Veliaj: Standard i ri i një testamenti urban për qytetin

Parku Qendror i Bulevardit të Ri do të jetë mushkëria e re e kryeqytetit, me një sipërfaqe 6 herë më të madhe se Parku Rinia. Pas sheshit “Skënderbej “dhe pas Parkut të Liqenit të Tiranës, atij të Farkës dhe të Kasharit, Parku Qendror do të jetë një nga pjesët më kreative të qytetit, i ngjashëm me parqet më moderne në vendet më të zhvilluara. Në dëgjesën publike të organizuar nga Bashkia e Tiranës merrnin pjesë anëtarë të Këshillit Bashkiak, arkitektë, urbanistë si dhe përfaqësues të grupeve të interesit.

 Kryetari i Bashkisë së Tiranës Erion Veliaj deklaroi se për herë të parë është gati një projekt i plotë jo vetëm për ndërtimin e bulevardit të ri, por edhe i zhvillimit të të gjithë zonës. “Për herë të parë ne kemi projektimin, jo vetëm të një projekti infrastrukturor si bulevardi, por të një lagje të tërë, të një mëhalle të tërë të Tiranës që deri në përfundimin e saj do të ketë rreth 100 mijë banorë.  Çështja është, a do funksionojmë si qytet gjithmonë  vetëm në kushte të një emergjence apo ndoshta do fillojmë të mendojmë pak afatgjatë?  Të marrim pak frymë 3-4 vjet në advancë  kur vjen puna për të themeluar një lagje të re të Tiranës. Unë besoj se për bashkinë tonë është edhe një nder, do lëmë një gjurmë në qytet”, tha Veliaj duke deklaruar se ky projekt është një standard i një testamenti urban për qytetin dhe i planifikimit në total të çdo lagje duke filluar nga çerdhet, kopshtet, shkollat, kanalizimet, uji, telefonia, interneti si dhe gjithë infrastruktura mbështetëse tek parqet, këndet e lodrave.

 Veliaj deklaroi se ka qenë një punë 2-vjeçare për të studiuar me detaje gjithçka për përmirësimin dhe zhvillimin e saj. Duke u ndalur në Planin  Vendor për zhvillimin e kësaj zone të re, Kryebashkiaku Veliaj deklaroi se në mbledhjen më të parë të Këshillit Bashkiak do të miratohet edhe pjesa e fundit e këtij plani. “Kishte vetëm një pjesë bosh, si ato lojërat që bëjnë fëmijët me puzzle ku duhet të vendosësh copat. Kjo ishte e vetmja copë e pavënë në plan, të cilën ne sërish me drejtimin e Aldrinit, duhet të mbledhim Këshillin Bashkiak këtë muaj, për të aprovuar këtë pjesë të fundit të planit tonë urbanistik. Në të cilin për herët të parë kemi deri në detaje, se cili është këndi i dritës dhe këndi i ajrosjes për secilën ndërtesë, edhe për secilën godinë”, u shpreh ai.

 Kreu i Bashkisë nënvizoi se projekti i “Bulevardit të Ri” do të jetë një gjenerues të ardhurash për bashkinë. “Projekti i “Bulevardit të Ri” së pari duhet të jetë një gjenerues të ardhurash për bashkinë, me të cilën, e para e punës mund të paguajmë kredinë për gjithë këtë punë, por sigurisht të kemi edhe para për financime të tjera”, tha ai, teksa sqaroi edhe çështjen ndërtimeve në kryeqytet.

 “Gjëja e parë që bëmë është që ne 10-fishuam taksën e ndërtimit. Ndërtuesit nuk janë të lumtur për këtë. Sot të bësh një pallat mesatar në Tiranë, duhet ti paguash 1 milion euro taksë bashkisë. Po si mendoni ju, me çfarë bëhen shkollat, kopshtet, çerdhet, me çfarë pastrohet Tirana, me çfarë mbillen pemët, me çfarë organizohet e gjithë infrastruktura e këtij qyteti, me çfarë lekësh ndërtohen të gjitha këto investime, nga Sheshi “Skënderbej” te ky bulevard, te rrugët, te këndet e lodrave, te çdo gjë ne inaugurojmë përditë? Nga taksat. Dy mundësi janë, ose do taksosh ata që mund të mbajnë më shumë, që janë ndërtuesit, ose do taksosh ata që janë më pak, që marrin më pak, por që janë shumica e popullsisë, që janë familjarët”, theksoi Veliaj.

  Vetëm me projektin e kredive të buta, në kryeqytet priten që të shiten rreth 1 mijë apartamente. Kryebashkiaku Veliaj tha se në ato zona ku Bashkia ka ndërhyrë për përmirësimin e infrastrukturës vlera e pronës është rritur, ndërsa për apartamentet e reja, pavarësisht taksës së vendosur për ndërtuesit, çmimi ka rënë.

 “Në vendet ku bashkia ka investuar, siç është Pazari e ri e zona të tjera, është rritur vlera e apartamenteve ekzistuese. Por e keni vërë re gjithashtu që pavarësisht se është 10-fishuar taksa, nuk rezultoi e vërtetë kuja e histerikëve që thanë do të rriten çmimet e apartamenteve të reja. Jemi duke monitoruar për herë të parë jo vetëm cilësinë me të cilën bëhet ndërtimi në Tiranë, taksat që i sjell Bashkisë, mënyrat se si këto vendosen në eficencë, por për herë të parë dhe në nivel makro, për të kuptuar se si kjo po influencon tregun dhe për t’u siguruar që ndërtesat e vjetra ju rritet vlera aty ku bashkia ka ndërhyrë kurse për ndërtesat më të reja çmimet nuk i kanë më të shtrenjta, por më të ulëta”, tha ai.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
Krimi nuk është “komunist”!

Close