LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Raporte të “manipuluara” të KE-së për Shqipërinë?! Soreca rrëzon opozitën e rrugës duke e akuzuar si “lehse”

Raporte të “manipuluara” të KE-së për Shqipërinë?! Soreca rrëzon opozitën e rrugës duke e akuzuar si “lehse”

Ambasadori i BE-së, Luigi Soreca, tha përballë gazetarit Carlo Bollino se raportet teknike të Komisionit Evropian për gjendjen në Shqipëri, janë objektive, dhe jo siç opozita shqiptare akuzon.

Carlo Bollino: Opozita thotë se raportet teknike të Komisionit Evropian zbukurojnë realitetin, ndërkohë që niveli politik i perfaqesura nga Këshilli Evropian pastaj rrëzon propozimin e Komisionit. Pra, vërtet raportin tuaj teknik e keni përdorur për të zbukuruar realitetin mbi gjendjen reale në Shqipëri?

Soreca: Procesi që çon në miratimin e raporteve vjetore të Komisionit Evropian është shumë i gjatë. Zakonisht miratohet p.sh., në muajin maj të një viti të caktuar, por puna fillon që në nëntorin e vitit pararendës. Dhe fillon këtu në Tiranë me punën e përbashkët apo kolektive që bëhet si nga qeveria, e cila i jep delegacionit të Bashkimit Evropian kontributet e veta, nga shoqëria civile që bën të njëjtën gjë dhe nga shtetet anëtare në Tiranë. Dhe më pas ky raport dërgohet në Bruksel, ku organizohet edhe një raund i dytë i konsultimeve me të gjitha këto palë të interesuara apo aktorë. Pra, është një proces i gjatë, në të cilin janë të përfshirë shumë aktorë dhe më pas Komisioni Evropian merr vendimin e vet për raportin.

Unë e kuptoj që udhëheqësit politikë, në mënyrë të pavitueshme, kanë leximin e tyre politik të një raporti që është shumë i gjatë, që është shumë teknik në disa pjesë të vetat dhe udhëheqësit duhet të shikojnë pra, këndin politik të këtij raporti. Ashtu siç e pamë edhe të enjten, udhëheqësit nuk i panë hollësitë, detajet e raportit, por patën diskutime shumë politike për vlerën politike të çeljes së negociatave me Shqipërinë dhe me Maqedoninë e Veriut, si edhe për rolin më të madh e më të gjerë që ka politika e zgjerimit brenda për brenda Bashkimit Evropian. Pra, ka dy nivele. Ndaj është e rëndësishme që niveli politik të marrë përgjegjësitë politike të vendimit.

Carlo Bollino: Pra ju e gjykkoni raportin tuaj teknik objektiv dhe jo subjektiv, siç mendon politika.

Soreca: Sigurisht.

Loading...
More in Aktualitet, Kryesore
Media shqiptare në zi! Humb jetën gazetarja e njohur Natasha Këlliçi bashkëshortje e komentatorit të famshëm sportiv

Close