LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Blog . Republika e re pagëzohet me “vrasjen” e kryeministrit

Republika e re pagëzohet me “vrasjen” e kryeministrit

Nga Met Dervishi

Që do të ketë zgjedhje me apo pa opozitën është temë e ditës, dhe është një temë e rëndësishme me të cilën ushqehet e mund të ushqehet vazhdimisht me adrenalinë politike vëmendja e publikut.

Që Ilir Meta do të jetë apo nuk do të jetë me Partinë Socialiste në zgjedhjet e ardhshme është gjithashtu një temë e rëndësishme, pa të cilën  do të zvogëlohej doza e adrenalinës politike për publikun.

Që Nishani e dekretoi ministrin me lejen e Berishës apo me ndërhyrjen e ndërkombëtarëve, është gjithashtu një temë e rëndësishme për ushqimin e masave me adrenalinën e politikës, sa ç’është e rëndësishme për të kuptuar mekanizmat që prodhon demokracia jonë hibride për t’i mbajtur masat nën zgjedhën e politikës.

Por, jo më larg se sot, lideri i opozitës, z. Basha, e pagëzoi “republikën e tij të re” me “vrasjen” e kryeministrit. Kjo mund të kalojë pa u vënë re në morinë e portaleve dhe analizave që kërkojnë vazhdimisht adrenalinë të re për publikun, por kjo është më e rëndësishme se temat e ditës që prodhon politika për të na mbajtur në zgjedhën e saj.

Sot, z. Basha sot e ka pagëzuar republikën e tij të re me “vrasjen “ e një kryeministri, ekzekutimin publik të tij.

Sot, ai ka shpërndarë në eter  vizionin  e një Duçeje dhe të një kryeministri që mund të përfundojë kokëposhtë, i varur si ai.

Po sot ai ka shpërndarë në eter vizionin e një kryeministri, kufomën e të cilit mund ta gjenim në lumin e Lanës në një 18 shkurt të dytë.

Madje, dhe përgënjeshtrimi i Aurel Plasarit se nuk i është referuar Ramës, shkon po në të njëjtin drejtim, te Lumi i Lanës, aq sa shkon te Lumi i Lanës dhe lëkura e shpëtuar e një kryeministri.

Dy tri ditë më parë botova me “Tema online” shkrimin “Bunkeri”. Siç dhe në shkrimet e mia të mëparshme kam sinjalizuar rrezikun e metaforave vrastare në ligjërimin publik. Dhe në ato shkrime kam argumentuar që z. Basha është një klonim i z. Berisha, pikërisht për faktin se  ai s’po e kapërcen paraardhësin e tij, përkundrazi: retorika e tij është një ekzekutim publik  i kundërshtarit.

Ka plot miq të mi në Partinë Demokratike që e kanë quajtur këtë një ekzagjerim, të bindur, ndoshta vërtet, se z. Basha është një profil i ri politik europian, që është e drejta e tyre. Siç është dhe e drejta ime të them që z. Basha, me retorikën e tij, po e shnëdrron çadrën “ e” lirisë” së tij në një bunker, dmth, në një vatër zjarri për ekzekutimin e kryeministrit.

Kjo që ka ndodhur sot, me Duçen tyë varur kokëposhtë dhe me lumin e Lanës, me kufomën e kryeministrit, e vërteton këtë. Sado e dhimbshme mund të jetë, duhet të pranojmë që z. Basha është një riciklim, klonim i z. Berisha në retorikë.

Dhe, sado e dhimbshme të jetë për ne, demokratët, duhet ta pranojmë që traditën e kacagjelave Nano-Berisha, që inskenonin ekzekutimin publik të njëri-tjetrit gjatë këtyre njëzet e pesë vjetëve e ka kapërcyer Edi Rama.

Në fushatën e tij të parë, metafora më karakteristike e tij për paraardhësit ishte ”kryepleqtë e politikës së vjetër”, ku, përveç katundit të politikës sonë, nuk ka asgjë vrastare.

Më vonë, në fushatën e vitit 2013, metafora më karakteristike e fushatës së tij për kundërshtarin, z. Berisha, qe : “gjyshi apo katragjyshi me antiplumb”, në të cilën, gjithashtu, nuk ka asgjë vrastare përveç  ftesës për të kapërcyer mesjetën e kacagjelëve tonë të politikës.

Por tani kemi një kacagjel të ri që, mes një mase rrethore të rinjsh, shpërndan në eter vizionin e një Duçeje të varur kokëposhtë.

Dhë ky vision shpërndahet nga lideri i opozitës, duhet të jetë dhe është problem i rendit kushtetues. Politika e ditës është në të drejtën e saj për të prodhuar vazhdimisht adrenalinë për masat, por kur kërcënohet rendi kushtetues, kjo s’është më politikë në një republikë demokratike, por e kundërta e saj: ftesë për përmbysje të rendit kushtetues me “revolucion demokratik”.

Kuptohet që, përderisa nuk reagojnë,  ende nuk i kemi krijuar ato mekanizma që garantojnë qëndrueshmërinë e rendit tonë kushtetues, sa ç’kuptohet që është e domosdoshme t’i krijojmë.

Është fat që kryeministri ynë, ai që është i detyruar ta shohë kufomën e tij në Lumin e Lanës, nuk i merr seriozisht vizione të tilla, që t’i përgjigjej me të njëjtën monedhë, siç kanë bërë kacagjelët e politikës sonë në të kaluarën.

Por kjo nuk nënkupton që institucionet kushtetuese, garante të demokracisë, duhet të heshtin. As portalet, as analistët, as madje dhe vetë anëtarët e Partisë Demokratike, askush nuk duhet të heshtë.

Jemi përballë këtij fakti të një europianizmi rrënqethës :

Lulzim Basha don ta pagëzojë “republikën e tij të re” me vizionin e një Duçeje të varur kokëposhtë dhe me një kufomë kryeministri në LuMin e Lanës.

Komento
Loading...

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   CAS-002   CISM   200-125  , PMP   000-089   CCA-500   MB2-704   350-080   JN0-360   810-403   70-177   350-001   350-001   PMP   OG0-093   2V0-621D   CCA-500   210-065   352-001   101   102-400   MB2-707   70-178   JN0-102   640-911   ICGB   350-001  

Mos e Humbisni
Trimi që tremb veten habitet: “Uau, unë e kam thënë këtë”?!

Close