LAJMI I FUNDIT
Home . Aktualitet . Tridhjetë tërmetet më vdekjeprurëse në historinë e njerëzimit

Tridhjetë tërmetet më vdekjeprurëse në historinë e njerëzimit

Tërmetet janë ndër fenomenet më të zakonshme gjeologjike, me dridhje të vogla që ndodhin qindra herë në ditë, tërmetet në madhësi të mesme disa herë në muaj, dhe me magnituda 8 ose më të larta që mund të ndodhin një herë në vit.

Dhe nëse flasim për fuqinë shkatërruese, tërmeti më i fuqishëm që ka goditur Shtetet e Bashkuara ishte me një magnitudë 9.2 i regjistruar në Prince William Sound, Alaska, më 28 mars 1964.

Tërmeti rezultoi me 139 vdekje.

Ndërsa në nivel botëror, tërmeti më i fuqishëm i regjistruar ndonjëherë në Tokë ishte me madhësi 9.5 në Kili, më 22 maj 1960.

Kishte më shumë se 2,000 vdekje – midis 200 tërmeteve më të këqij të regjistruar ndonjëherë.

Por tërmetet më vdekjeprurëse, për fat të keq morën jetën e dhjetëra e qindra mijëra njerëzve.

Në këtë drejtim, shkruan USA TODAY, shqyrtoi vdekjet totale të shkaktuara nga tërmetet, si dhe nga efektet sekondare të tilla si tsunami dhe vullkanet.

Aty janë renditur tërmetet më të fuqishme dhe me vdekjeprurëse “në histori”.

Kjo është renditja e tërmeteve më të fuqishme në historinë e njerëzimit dhe sa vdekje kanë shkaktuar:

1939 – Tërmeti i Erzincan
Vdekjet totale: 32.700
Fuqia: 7.7
Zonat e prekura: Turqi: Erzincan

1721 – Tërmeti i Tabrizit
Vdekjet totale: 40,000
Fuqia: 7.7
Zonat e prekura: Irani: Tabriz

1797 – Tërmeti Riobamba
Vdekjet totale: 40,000
Fuqia: 8.3
Zonat e prekura: Ekuador: Riobamba, Quito, Cuzco

1927 – Tërmeti i Gansu
Vdekjet totale: 40.912
Fuqia: 7.6
Zonat e prekura: Kina: Provinca Gansu

1668 – Tërmeti Shandong
Vdekjet totale: 42.578
Fuqia: 8.5
Zonat e prekura: Kina: Provinca Shandong

1042 – Tërmeti i Tabrizit
Vdekjet totale: 50,000
Fuqia: 7.6
Zonat e prekura: Irani: Tabriz

1990 – Tërmeti Rudbar-Manjil
Vdekjet totale: 50,000
Fuqia: 7.7
Zonat e prekura: Irani: Rasht, Qazvin, Zanjan, Rudbar, Manjil

1780 – Tërmeti i Tabrizit
Vdekjet totale: 50,000
Fuqia: 7.7
Zonat e prekura: Irani: Tabriz

1739 – Tërmeti Ningxia
Vdekjet totale: 50,000
Fuqia: 8.0
Zonat e prekura: Kina: Ningxia

1755 – Tërmeti i Lisbonës
Vdekjet totale: 50,000
Fuqia: 8.5
Zonat e prekura: Portugali: Lisbonë

1693 – Tërmeti i Siçilisë
Vdekjet totale: 60,000
Fuqia: 6.0
Zonat e prekura: Itali: Siçili, Kalabria, Catania

1101 – Tërmeti i Khorasanit
Vdekjet totale: 60,000
Fuqia: 6.5
Zonat e prekura: Irani: Khorasan

1935 – Tërmeti i Quetta
Vdekjet totale: 60,000
Fuqia: 7.5
Zonat e prekura: Pakistan: Quetta

1970 – Tërmeti i Ancash
Vdekjet totale: 66,794
Fuqia: 7.9
Zonat e prekura: Peru: Rajonet Veriore, Pisco, Chiclayo

1868 – Tërmetet e Ekuadorit
Vdekjet totale: 70,000
Fuqia: 7.7
Zonat e prekura: Ekuador: Guayaquil, Ibarra; Kolumbia: San Pablo

1718 – Tërmeti Gansu
Vdekjet totale: 73,000
Fuqia: 7.5
Zonat e prekura: Kina: Provinca Gansu

2005 – Tërmeti i Azisë së Jugut
Vdekjet totale: 76,213
Fuqia: 7.6
Zonat e prekura: Pakistani: Muzaffarabad, Uri, Anantnag, Baramulla

1908 -Tërmeti i Messinas
Vdekjet totale: 80,000
Fuqia: 7.0
Zonat e prekura: Itali: Messina, Siçili, Kalabria

1667 – Tërmeti Shemakha
Vdekjet totale: 80,000
Fuqia: 6.9
Zonat e prekura: Azerbajxhani: Shemakha (Samaxi)

2008 – Tërmeti i Sichuan
Vdekjet totale: 87,652
Fuqia: 7.9
Zonat e prekura: Kina: Provinca Sichuan

1290 – Tërmeti Nei Mongol
Vdekjet totale: 100,000
Fuqia: 6.8
Zonat e prekura: Kina: Mongolia e Brendshme: Ningcheng

1948 – Tërmeti Ashkhabad
Vdekjet totale: 110,000
Fuqia: 7.3
Zonat e prekura: Turkmenistani: Ashkhabad

1923 – Tërmeti i madh i Kantos
Vdekjet totale: 142,807
Fuqia: 7.9
Zonat e prekura: Japoni: Tokio, Yokohama

856 – Tërmeti Damghan
Vdekjet totale: 200,000
Fuqia: 7.9
Zonat e prekura: Irani: Damghan, Qumis

1920 – Tërmeti Haiyuan
Vdekjet totale: 200,000
Fuqia: 8.3
Zonat e prekura: Kina: Provinca Gansu, Provinca Shanxi

1976 – Tërmeti Tangshan
Vdekjet totale: 242,769
Fuqia: 7.5
Zonat e prekura: Kina: Ne: Tangshan
525 – Tërmeti i Antiokisë
Vdekjet totale: 250,000
Fuqia: 7.0
Zonat e prekura: Turqi: Antakya (Antioki), Samandag

115 – Tërmeti i Antiokisë
Vdekjet totale: 260,000
Fuqia: 7.5
Zonat e prekura: Turqia: Antakya (Antioki)

2010 – Tërmeti i Haitit
Vdekjet totale: 316,000
Fuqia: 7.0
Zonat e prekura: Haiti: Port-Au-Prince

1556 – Tërmet Shaanxi
Vdekjet totale: 830,000
Fuqia: 8.0
Zonat e prekura: Kina: Provinca Shaanxi.

Loading...
More in Aktualitet, Bota
Klubi kryeqytetas shpërndan pamjet emocionuese

Close